14 maart 2022
Jeroen van Vliet

Een online platform ontwikkelen is eigenlijk hetzelfde als een website maken. Maar wat wordt bedoeld met online platform? Een online platform is dan ook een website, maar dan met andere eigenschappen. Een online platform ontwikkelen kost meestal meer tijd en is daardoor duurder dan het opzetten van een normale website. Het onderhouden van een online platform kost ook meer tijd dan het beheren van een normale website.

Waarom een online platform? 

Een online platform opzetten doe je niet om jouw bedrijf alleen maar in de markt te zetten. Online platform betekenis? Eigenlijk is die best simpel. Een online platform bouwen doe je om leden met elkaar in contact te brengen. Je wilt jouw leden laten samenwerken. Leden kunnen mensen of bedrijven onderling, maar ook mensen zijn die contact willen met bedrijven. 

Eigenschappen van een online platform

De belangrijkste eigenschap van een online platform is dat leden op een platform zaken zelf kunnen regelen. Online platformen faciliteren dat door bijvoorbeeld vraag en aanbod met elkaar te matchen, diverse contactmogelijkheden aan te bieden en door mensen op het juiste moment met een bepaald doel bij elkaar te brengen.

De mensen die samenkomen op een online platform zijn afhankelijk van elkaar. Zo heeft Airbnb woningeigenaren voor het aanbod en mensen die woningen willen huren op het platform nodig. Uber is afhankelijk van chauffeurs en van de mensen die een rit boeken.

Verdienmodel van een online platform

Een online platform ontwikkelen doe je meestal niet uit liefdadigheid. Je wilt inkomsten met een online platform genereren. Dat is dan ook de voornaamste reden voor online platform ontwikkeling. Online platforms brengen leden samen om doelen te behalen. Platformen besparen tijd voor jouw leden en tijd is het meest waardevolle bezit. Leden zijn daarom goed bereid om voor het faciliteren van deze contactmomenten, om zo haar doelen te bereiken, te betalen.

Er zitten verschillende verdienmodellen in online platformen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Abonnementen: leden sluiten daarbij een lidmaatschap af om jouw platform te gebruiken. Het maandbedrag wordt meestal automatisch geïncasseerd.
  • Credits: sommige leden willen niet aan een abonnement vastzitten. Platformen spelen daar dan slim op in door te werken met credits. Leden kopen credits en betalen vervolgens een credit voor een bepaalde actie op het platform. 
  • Advertenties: sommige leden willen nergens voor betalen. Maar dan kan het platform niet bestaan. Platformen spelen daar dan slim op in door het verkopen van advertentieruimte.

Wat is een online platform?

Kort samengevat is het antwoord op de vraag ‘wat is een online platform?’: Het is een website waarop een hogere mate van interactie plaatsvindt, tussen leden om zo het doel van die leden te bereiken. 

Vragen of advies?
#replace title#